Sprængt oksebryst med spidskål er en rigtig herreret og bestemt ikke for amatører i køkkenet. Det er en ret, der kræver omend ikke så meget arbejde, så i hvert fald en god portion planlægning, da der går en lille uges tid med tilberedningen.
Man tager et stykke oksespidsbryst - eller to, når man alligevel skal i gang. Det lægges i en lage med 10 procent salt og en halv procent sukker - altså 100 gram salt og fem gram sukker pr liter vand. Lagen skal dække kødet - og det stilles køligt i fem til seks dage.
Tag kødet op af lagen og skyl det under vandhanen. Kom det herefter i en gryde med vand, der kun lige dækker. Bring vandet i kog og skum suppen. Tilsæt et par gulerødder, et par løg, lidt selleri, et par laurbærblade og en håndfuld peberkorn og kog det i tre timer. Herefter tages kødet op, urterne smides væk, og suppen sies og reduceres.
Skær et spidskål i strimler og kog det i en deciliter vand cirka 10 minutter. Læg kål og vand til side. Smelt herefter lidt smør i bunden af gryden og tilsæt et par teskeer maizena. Når smørbollen er klar, tilsættes suppe til en tyk sovs. Kom herefter kål og kogevand i og smag til med salt. Sværere er det ikke. Velbekomme.